Gootsteen ontstoppen Delft

Iedereen zal vroeg of laat een gootsteen ontstoppen. Een verstopping is natuurlijk vervelend. Zeker als het ervoor zorgt dat het vaak vieze water op andere plekken omhoog komt en waterschade kan veroorzaken. Een verstopte gootsteen kunt u het beste zo snel mogelijk (laten) verhelpen. Als u de verstopping tijdig ontdekt kunt u waarschijnlijk zonder hulp van een ontstoppingsbedrijf het probleem verhelpen. Een verstopping is makkelijk te herkennen aan een volle wasbak of gootsteen. Maar ook het langzaam weglopen van water en geborrel wijzen op een beginnende verstopping. Tijd om in actie te komen! Maar hoe kan je een gootsteen ontstoppen? Hieronder geven we u een aantal manieren om te ontstoppen.

Gootsteen ontstoppen voorkomen

Een verstopte gootsteen ontstoppen is geen leuk klusje. Als u het kunt voorkomen is dat natuurlijk het beste. De kans op een gootsteen verstopping kunt u verkleinen door geen etensresten, vet en olie door de afvoer te spoelen. Met name olie en vet zijn grote boosdoeners van verstoppingen. Dit blijft namelijk makkelijk aan de binnenzijde van de afvoer plakken waardoor deze dichtslibt. Deze plakkerige eigenschap in combinatie met etensresten versnelt de hele zaak. Uw afvoer is hier simpelweg niet op gemaakt. Een verstopping kan tevens voorkomen worden door periodiek een rioolinspectie uit te laten voeren. De kans op rioollekkages met bijbehorende problemen wordt op deze manier ook beperkt.

Verstopte gootsteen verhelpen

Ontstoppen gootsteen kan op verschillende manieren. Hieronder staat omschreven hoe het in zijn werk gaat.

    1. Gootsteen ontstoppen met een plopper

De meest bekende en gebruikte manier om uw afvoer te ontstoppen is door een plopper te gebruiken. De houten stok met rode zuignap is in veel huishoudens te vinden. Bij een beginnende verstopping is deze manier het meest effectief. De wasbak of gootsteen moet ongeveer half gevuld zijn met heet water. Bij een verstopte afvoer is dit vaak geen probleem. Door de plopper in het hete water te zetten wordt deze soepeler waardoor het putje beter wordt afgesloten. Sluit de ontluchting/overloop af met een doekje en beweeg de plopper langzaam en krachtig op en neer. Het water in de leiding gaat zo heen en weer waardoor de verstopping los moet komen.

    1. Ontstoppen afvoer met soda en azijn

Een combinatie van soda en azijn kan gebruikt worden om zowel te ontstoppen als om uw afvoer te onderhouden. Spoel eerst een aantal liter kokend water door uw afvoer. Daarna doet u een half kopje soda in de afvoer. Voeg vervolgens een kopje azijn toe. Pas hier meer mee op, dit gaat borrelen en schuimen. Het mengsel laat u ongeveer een kwartiertje inwerken. Daarna moet er kokend water door uw gootsteen gegoten worden. Deze stappen kunt u rustig herhalen als de gootsteen verstopping nog niet verholpen is.

    1. Ontstoppen gootsteen zwanenhals demonteren

De scherpe bocht van de zwanenhals en sifon is een plek waar makkelijk een verstopping kan ontstaan. Zeepresten en haren zijn zaken die allemaal door de afvoer gaan. Dit hoopt zich op in de scherpe bocht. Nieuwe sifons van PVC’s zijn makkelijk te demonteren. Zet een emmer onder de zwanenhals en draai deze los. Het water vangt u in de emmer op. Nu de sifon los is kan deze gereinigd worden. Vervolgens monteert u de sifon weer. Om ook restanten weg te krijgen kunt u de hierboven genoemde methode met soda en azijn nadien uitvoeren.

    1. Ontstoppen gootsteen met trekveer

Een trekveer is een handig middel om een gootsteen verstopping die diep in de leiding zit te verhelpen. Elke bouwmarkt heeft een trekveer die past bij uw afvoer. Verschillende lengtes en diktes zijn verkrijgbaar. Het uiteinde heeft een verdikking die gebruikt wordt om de verstopping door te prikken of weg te duwen. Wanneer de trekveer blijft hangen draait u het handvat tegen de klok in en tegelijkertijd trekt u voorzichtig de veer terug.

    1. Ontstoppen gootsteen hoge druk

Als u de beschikking heeft over een hogedrukspuit kan deze ook ingezet worden. Er zijn speciale opzet stukken verkrijgbaar om verstoppingen te verhelpen. Deze spuit zoals de naam al zegt onder hoge druk water. Door de slang de afvoer in te laten gaan moet de hoge druk de verstopping doen oplossen. Als de verstopping verholpen is doet u er verstandig aan om de slang een aantal keer door de afvoer te halen. Op deze manier reinigt u de leiding waardoor de kans op een nieuwe verstopping kleiner is.

Afvoer ontstoppen contact

Lukt het niet om de verstopte gootsteen met bovengenoemde manieren te ontstoppen? OF wilt u liever meteen een professional over de vloer hebben? Bel dan met de rioolspecialisten van de de door ons aangedragen professional. In Delft en omstreken zijn wij u graag van dienst. U kunt ons bereiken op 0800 255 3733 of via ons contactformulier. U kunt ons dus altijd bellen voor uw rioolproblemen.