Aanwijzen van een kapotte afvoerpijp en uw maatregelen

Het riool is een belangrijk onderdeel van uw huis. Het is ideaal als alles naar behoren werkt, maar er kunnen problemen ontstaan die schade veroorzaken. Wat zijn de signalen? En welke actie dient u te ondernemen?In dit artikel worden diverse herkenningspunten van een beschadigd riool besproken, met mogelijke oplossingen om snel actie te ondernemen indien nodig.

Tekenen van een kapotte riolering herkennen

Er zijn diverse problemen die kunnen wijzen op een kapotte riolering. Er kunnen zich enkele kleine problemen voordoen zoals stankoverlast en borrelende afvoerputjes, maar ook lastige kwesties zoals verstoppingen. Als deze problemen elk jaar voorkomen, is er nog geen reden om te denken aan een defecte riolering. Als de problemen blijven voortduren, is het verstandig om het riool te laten inspecteren.

Een extra probleem bij verstoppingen is een totaalverstopping die te herkennen is aan overstromingen rond de afvoerputjes in uw huis. Dit wijst ook op een kapotte riolering. Ongeveer 20% van alle gevallen van verstopping hebben een defect riool als oorzaak. Als u een kelder bezit, kunt u bij een kapotte riolering water of schimmel aantreffen in de kelder zelf of in de kruipruimte. In dergelijke gevallen is een inspectie of zelfs een reparatie vereist.

Hoe vat een riool schade op?

Er zijn verschillende redenen waarom een riool kapot kan gaan. Zowel interne als externe factoren kunnen hieraan bijdragen. Slijtage door ouderdom of een fout in de ophanging van het riool kunnen invloed hebben op defecten. Ook schade door slechte weersomstandigheden is een mogelijke oorzaak van problemen. Wanneer er veel spanning op het riool komt te staan, is de kans groot dat het begint te barsten.

Het riool kan van de muur afscheuren of intern barsten door de druk op het systeem. Wortelgroei en corrosie kunnen eveneens leiden tot een defect riool. In al deze gevallen is het slim om een rioolinspectie uit te laten voeren voordat men start met de herstelwerkzaamheden.

Redenen om uw riool te laten inspecteren

Er zijn specialisten met speciale technologie om een defect riool te kunnen opsporen. Door een grondige inspectie van het riool uit te laten voeren, weet u precies waar het probleem zich bevindt en welke maatregelen er genomen moeten worden. Er zijn twee opties voor een inspectie, met een rioolcamera of met rookdetectie.

Een gespecialiseerde camera, de riooldetectiecamera, wordt ingezet om het riool te bekijken en problemen op te sporen. Het rookdetectie-apparaat in het riool spuit rook en bekijkt vervolgens waar die rook op specifieke locaties in de riolering verdwijnt. Daar waar de rook verdwijnt, kan dit mogelijk duiden op een lek in het riool op die specifieke locaties.

U kunt een analyse of reparatie van uw riool laten doen

Denkt u dat uw riool beschadigd is? Of heeft u regelmatig te kampen met problemen in uw afvoer?Wij ondersteunen u graag! Bel met ATF Loodgieter & Onderhoud op 070 207 5103 en maak een afspraak. Dan helpen wij u graag verder met inspectie of reparatie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 070 207 5103

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Ervaart u problemen door een rioollek
> De hinder van een gootsteen die verstopt is
> Rioollucht voorkomen
> Heeft u last van rioolvliegjes